30/10/12

ΔΥΟ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ



ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ στη θέση Πιάβιτσα αποτέλεσε το αντικείμενο της νέας συγγραφικής προσπάθειας του Κ. Χιούτη, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα τον Αύγουστο 2012 σε ειδική εκδήλωση στο Νεοχώρι από τον δρ. Αρχαιολογίας Ιωακείμ Παπάγγελο και τον δρ. Φιλολογίας Αστέριο Παπαθανασίου.
Ο συγγραφέας χώρισε το ερευνητικό υλικό του σε δύο μέρη και προχώρησε στην έκδοση μιας ιστορικής μονογραφίας και ενός φωτογραφικού λευκώματος, που καλύπτουν πολλές πτυχές της οικονομικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Στο πρώτο βιβλίο του (128 σελίδες) με τον τίτλο "Η Πιάβιτσα των Σιδηροκαυσίων και το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου" αναδεικνύει την ιστορία του (σήμερα εξαφανισμένου) μεταλλευτικού χωριού Πιάβιτσα των 15ου - 17ου αιώνων με πληροφορίες από ιδιωτικά και μοναστηριακά αρχεία, τουρκικές καταστιχώσεις και γαλλικές πηγές. Στη συνέχεια παρουσιάζει την ιστορική πορεία του εξωκκλησίου του Αγίου Αθανασίου, το οποίο - όπως όλα δείχνουν - είναι κτισμένο στο χώρο, όπου άλλοτε εκτεινόταν το χωριό Πιάβιτσα. 
Το παρελθόν του εξωκκλησίου είναι ελκυστικό, αφού σε αυτό έγινε η σύλληψη ενός Λιαριγκοβινού προύχοντα, ο οποίος στη συνέχεια δολοφονήθηκε από τον Μαντέμ Αγά. Το εξωκκλήσι αυτό διέσωσαν οι μεταλλωρύχοι του ορυχείου της Πιάβιτσας από τον αφανισμό, όταν περί το 1900 το ανακαίνισαν. Η προσπάθεια αυτή, όμως, προκάλεσε (1901) τη συμπλοκή μεταξύ των κατοίκων του Νεοχωρίου και των Σταγείρων και ανάγκασε το Πατριαρχείο να επέμβει και να επιλύσει τη διαφορά.
΄Ομως, και η νεότερη ιστορία του εξωκκλησίου προτάσσει το ενδιαφέρον των Νεοχωριτών για το ναύδριο του Αγίου Αθανασίου, το οποίο με οργανωμένες προσπάθειες ανακαίνισαν τη δεκαετία του 1930 και έως σήμερα  τελούν σε αυτό την λαμπρή τους πανήγυρη.

Περίπου 120 φωτογραφίες από την πανήγυρη στον ΄Αγιο Αθανάσιο δημοσιεύονται στο δεύτερο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χιούτη, το οποίο είναι ένα λεύκωμα 96 σελίδων με τον τίτλο "Η πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου στην Πιάβιτσα. Φωτογραφική διαδρομή 1926-2011". Οι φωτογραφίες του λευκώματος προήλθαν από τα φωτογραφικά αρχεία των κατοίκων του Νεοχωρίου και χάρη της δημοσίευσής τους αποτυπώνεται η προσωπογραφία της πανήγυρης και ένα τμήμα από την θρησκευτική ζωή των κατοίκων του Νεοχωρίου.

Τα βιβλία διατίθενται μαζί από τον συγγραφέα (τηλ. 23720-42036).