3/6/11

Ειδήσεις του Μαΐου



ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ γιορτάστηκε στο Νεοχώρι η μνήμη του οσιομάρτυρα Ακακίου, ο οποίος μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη με αποκεφαλισμό (1815).
Η τοπική εκκλησία θέλει να πιστεύει - χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία - ότι η γενέτειρά του ήταν το χωριό μας.
Ως γενέτειρα του οσιομάρτυρα Ακακίου παρουσιάζεται και το Ασβεστοχώρι (άλλοτε Νεοχώρι), το οποίο στηρίζεται στην πληροφορία του βιογράφου ότι το χωριό του Ακακίου ήταν πλάι στη Θεσσαλονίκη.
Το έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι αυτό που κάνουμε στο Νεοχώρι είναι να εισάγουμε αβασάνιστα και ετσιθελικά μία ξένη σελίδα στην ιστορία του τόπου. Και μάλιστα το κάνουν άνθρωποι με ιερωσύνη, οι οποίοι πρώτοι θα έπρεπε να ακολουθούν με σύνεση την αλήθεια.
Θα ήταν τιμή για το Νεοχώρι ο ΄Αγιος να είχε καταγωγή από αυτό, αλλά μία τέτοια άποψη θα πρέπει να γίνει με ιστορικά τεκμήρια και όχι με προσωπικά συμφέροντα...

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ του Αγ. Αθανασίου αποτέλεσε και φέτος επίσημη ημέρα για το Νεοχώρι.
Στο ομώνυμο εξωκκλήσι πραγματοποιήθηκε θ. Λειτουργία και ακολούθησε φαγοπότι κάτω από τις μεγάλες βελανιδιές.
Συγκριτικά με άλλες πανηγύρεις, η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρή εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών των προηγούμενων ημερών και του γεγονότος ότι η πανήγυρη ήταν Δευτέρα.
Οι πανηγυριστές προτίμησαν κυρίως τις ψησταριές και όχι το πατροπαράδοτο σούβλισμα του κατσικιού.
Η ορχήστρα για τη διασκέδαση του κόσμου δεν προσήλθε ύστερα από κέλευσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά μετά από ... νεύμα κατοίκων, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την παράδοση.
Από τις ξεχωριστές εικόνες της ημέρας ήταν και η εμφάνιση των αλόγων, τα οποία αποτέλεσαν αγαπημένη παρουσία ειδικά για τα παιδιά.


ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ στο γειτονικά Στάγιρα η 10η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη κτιριακών εγκαταστάσεων από τα παλιά Σιδηροκαύσια, αλλά κάποιοι άλλοι τις νύκτες ανασκάπτουν την Πιάβιτσα.
΄Ηδη μέσα στο Μάιο πραγματοποιήθηκαν δύο λαθρανασκαφές λίγα μόλις μέτρα από το εξωκκλήσι του Αγ. Αθανασίου χωρίς να είναι γνωστό τι βρέθηκε.
Οι ζηλωτές της δρστηριότητας αυτής χρησιμοποίησαν ακόμη και εκσκαφέα, για να φέρουν στο φως χρήματα ή αντικείμενα από το ιστορικό παρελθόν του τόπου.
Το χώρο επισκέφθηκαν στη συνέχεια και αρχαιολόγοι, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία στο άμεσο μέλλον να δουν με περισσότερη προσοχή την περιοχή της Πιάβιτσας.


ΑΠΕΒΙΩΣΕ η Ελένη Καραχρήστου, η οποία ήταν γεννημένη στην Αριδαία Πέλλης το έτος 1929.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΡΟΜΗ του Δημοτικού Σχολείου, η οποία πραγματοποιείται στο τέλος κάθε σχολικής περιόδου, είχε ως προορισμό το Ν. Καβάλας.
Το σχολείο με την παρουσία γονέων επισκέφτηκε την πόλη της Καβάλας και το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας. Το απόγευμα η αποστολή κατευθύνθηκε στην παραλία Οφρυνίου, όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παίξουν με περισσότερη άνεση.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ το βιβλίο του Νεοχωρίτη Αστ. Γρ. Παντοκράτορα με τίτλο "Τα νεκρά περιστέρια και η μεγάλη έκρηξη. Μικρές ιστορίες από το χώρο της επιστήµης". Ο Αστ. Παντοκράτορας διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει βραβευτεί (2003) από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του στην Υδραυλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου